Breda stad van de Bedevaart

Breda is een Winkelstad, een Bourgondische stad, een Nassaustad én een Bedevaartstad. Het laatste wordt ondersteund door een recentelijk teruggevonden middenpaneel van een 16e eeuws drieluik: Oudste stadsgezicht van Nederland (ca. 1518-1520) toont de bedevaartstad Breda.

Door het huwelijk van Johanna van Polanen en Engelbrecht I van Nassau in 1403 vestigde zich voor het eerst een tak van het geslacht Nassau in Nederland. In het geboortejaar van hun oudste zoon, Jan IV van Nassau (1410) begon Engelbrecht aan de bouw van de Grote of Onze Lieve Vrouwekerk. Johanna bouwde voor zichzelf in 1428 een groot huis 'Valkenberg' in de kasteeltuin en omstreeks 1440 een devotiekapel ter ere van de heilige Wendelinus.Zij correspondeerde over deze kapel en haar wens om daarnaast een mannenklooster te stichten zelfs persoonlijk met de toenmalige paus.

Jan IV van Nassau en zijn vrouw Maria van Loon lieten in 1449 de wonderhostie van Niervaert overbrengen naar Breda. Hierdoor ontwikkelde de stad zich tot een bloeiende pelgrimsstad. De Nassau's zijn zich nog lang met het Sacrament van Niervaert verbonden blijven voelen. Tekenen van deze tijd zijn terug te vinden in het religieuze erfgoed.

De merendeels uit deze periode daterende religieuze monumenten zijn heden ten dage op eigentijdse wijze ontsloten.

Het in 2003 heropgerichte Niervaertgilde (1463) heeft Breda herontdekt als ‘stad van de Bedevaart’. Sinds 2005 organiseert ze een jaarlijkse Dag van de Bedevaart.

Met deze website nodigt de organisatie u uit om een bezoek te brengen aan het religieuze erfgoed van Breda.

Doe eens een 'mysterieuze stadswandeling' langs de belangrijkste religieuze monumenten of ontdek de spiritualiteit van onze voorouders in de interessante musea op locatie.

Breda Bedevaartstad